Imposibilitatea de a instala aplicații în Ubuntu: ghid de depanare
Atunci când vă confruntați cu problema imposibilității de a instala aplicații în Ubuntu, poate fi frustrant. Există o serie de soluții pe care le puteți încerca pentru a rezolva problema cu instalările.
Instalarea aplicațiilor pe sistemul Ubuntu nu este un proces foarte complicat. Cu toate acestea există diverse erori pe care le puteți întâlni în timp ce încercați să instalați aplicații pe Ubuntu. Înțelegerea acestor instrucțiuni de eroare și rezolvarea acestor erori poate fi destul de complicată, mai ales dacă sunteți un utilizator nou ce utilizează sistemul de operare Ubuntu.
Remediați imposibilitatea de a instala aplicații în Ubuntu
1. Remediați eroarea Could not get /var/lib/apt/lists/lock
Dacă încercați să instalați o aplicație cu ajutorul managerului de pachete apt, puteți întâlni eroarea 'Could not get /var/lib/apt/lists/lock. It is held by process 1454 (packageitd)'. Această eroare este cauzată de consumarea de un alt proces a lui dpkg.
Pentru a rezolva acest lucru, trebuie să găsiți ID-ul procesului care consumă dpkg. În exemplul nostru veți vedea că ID proces 1454 este vinovat 'It is held by process 1454 (packageitd)'. Pentru a ucide acest proces, utilizați următoarea comanda:
$ sudo kill -9 [ID_proces]
Dacă întâmpinați dificultăți în aflarea ID-ul procesului sau primiți eroarea 'dpkg lock' în timp ce încercați să instalați sau să actualizați o aplicație utilizând Ubuntu Software Center, este posibil ca mesajul de eroare să nu conțină ID-ul procesului vinovat. În acest caz eliminați 'dpkg lock':
$ sudo rm /var/lib/apt/lists/lock
$ sudo rm /var/cache/apt/archives/lock
$ sudo rm /var/lib/dpkg/lock
2. Remediați eroarea 'dpkg subprocess returned an error code(1)'
O altă eroare legată de dpkg este întreruperea instalării cauzată de 'dpkg subprocess returned an error code(1)'. Această eroare este cauzată de configurarea greșită a dpkg sau dependențe rupte. Pentru a rezolva problema configurării greșite dpkg, introduceți în terminal următoarea comandă:
$ sudo dpkg --configure -a
Dacă această comandă nu afișează nici un mesaj de eroare, comanda a avut succes.
Încercați să instalați aplicația dorită. Dacă dependențele rupte provoacă eroarea, puteți utiliza două comenzi diferite. Prima comandă va utiliza steagul -f, care va forța instalarea, chiar dacă există o problemă de dependență.
$ sudo apt -f install [nume_aplicatie]
A doua comandă folosește steagul --fix-broken, care va afla dependențele, le va rezolva și apoi va trece la procesul de instalare a aplicației.
$ sudo apt install --fix-broken [nume_aplicatie]
3. Remediați eroarea 'Unable to locate package'
Dacă primiți eroarea 'Unable to locate package' la instalarea unei aplicații, deoarece aplicațiile au nume și nume de pachete diferite în depozitul apt. Prin urmare, puteți întâlni eroarea 'Unable to locate package' în timp ce instalați un pachet nou. Un exemplu concret este instalarea aplicației Node. Numele programului este node, iar numele pachetului este nodejs și nu veți mai întâlni erori la instalare.
Un alt scenariu care returnează eroarea 'Unable to locate package', este atunci când adaugați un depozit PPA la lista apt și ați încercat să instalați aplicația imediat. Acest lucru se datorează faptului că trebuie să actualizați lista de pachete apt după adăugarea unui depozit PPA. Pentru a face acest lucru introduceți următoarea comandă în terminal:
$ sudo apt update
4. Remediați eroarea 'Software Center Stuck în Downloading/Installing'
Dacă utilizați Ubuntu Software Center pentru a instala aplicații pe sistemul Ubuntu, iar procesul de instalare este întrerupt asigurați-vă că conexiunea la rețea funcționează perfect și rulați din nou procesul de instalare.
Dacă nu aveți probleme de conexiune la rețea, puteți schimba sursa de instalare a aplicației din software-ul Ubuntu. Pentru a face acest lucru executați clic pe lista Channel pentru a vizualiza sursele disponibile și alegeți una din ele, apoi faceți clic pe Install.
Dacă întâmpinați probleme la instalarea aplicațiilor în Ubuntu, urmați pașii din acest ghid de depanare pentru a identifica și remedia problema.
Așadar dacă v-a plăcut articolul informativ "Imposibilitatea de a instala aplicații în Ubuntu: ghid de depanare" distribuiți-l pe rețelele sociale sau scrieți în caseta de comentarii întrebările și sugestiile dumneavoastră, deoarece mă ajută să îmbunătățesc sau să corectez conținutul.
Comments