Comenzi Linux pentru începători: schimbarea directoarelor în terminal


Linux este un sistem de operare robust și versatil, fiind favorit în rândul dezvoltatorilor, administratorilor de sistem și pasionaților de tehnologie. O parte esențială a lucrului cu Linux este utilizarea terminalului. Printre cele mai fundamentale acțiuni pe care le puteți efectua în terminal este schimbarea directoarelor.

Un director în terminal este similar cu un folder pe un sistem de operare grafic. Acesta conține fișiere și poate conține de altfel și directoare. Este o structură de catalogare care organizează fișierele și alte directoare într-o ierarhie, facilitând astfel găsirea și gestionarea datelor.

Sistemul de fișiere Linux este organizat într-un arbore cu un singur director rădăcină, reprezentat prin simbolul '/'. Toate celelalte directoare și fișiere sunt subordonate acestui director rădăcină.

Schimbarea directorului
Comanda folosită pentru a schimba directoarele în terminal este cd, prescurtarea de la 'change directory'. Comanda cd este versatilă, permițând utilizatorilor să navigheze în diferite locații din sistemul de fișiere cu diverse opțiuni și parametri.
1. schimbarea către un director specific
$ cd Documents
$ cd ~/Documents
$ cd /home/user/Documents

2. întoarcerea la directorul părinte
$ cd ..

3. întoarcerea la directorul rădăcină
$ cd /

Navigarea în sistemul de fișiere Linux cu ajutorul terminalului este una dintre cele mai puternice abilitați. Stăpânirea utilizării comenzii cd împreună cu comenzile aferente de exemplu ls sau pwd vă îmbunătățește eficiența și fluxul de lucru în mediul Linux.

Așadar dacă v-a plăcut articolul informativ "Comenzi Linux pentru începători: schimbarea directoarelor în terminal" distribuiți-l pe rețelele sociale sau scrieți în caseta de comentarii întrebările și sugestiile dumneavoastră, deoarece mă ajută să îmbunătățesc sau să corectez conținutul. 


Comments

Postari populare

Lucruri de făcut după instalarea distribuției Linux Mint 22

Instalați browserul Librewolf pe Debian 12

Instalați Linux Mint 22 "Wilma"

Aura 4.0: revoluția managementului de pachete pe Arch Linux

Showtime: noul player video al GNOME pentru a înlocui Totem

MX Linux 23.4: lansare cu actualizări de performanță și securitate

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Thunar File Manager - gestionarea fișierelor și directoarelor

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor