Dezinfectare Windows cu ajutorul Linux-ului

Daca utilizati Linux la servici sau acasa cunoasteti avantajele securitatii ale acestui sistem de operare. Ceea ce multi oameni nu-si dau seama ca cu ajutorul sistemului de operare Linux se poate salva un computer infestat de malware.

Malware-ul este un fenomen frecvent in lumea Windows si poate fi devastator. Un virus de Windows nu numai ca face imposibil utilizarea computerului afectat, dar poate fi si periculos.

Fara a fi nevoie sa instalati o alternativa gratuita, puteti folosi temporar PC-ul pentru a scapa de orice infectie utilizand un live CD cu Linux. Iata cum:

1. Obtineti un LiveCD sau live USB
LiveCD sau live USB este un lucru minunat in lumea Linux, deoarece acestea va permit sa bootati calculatorul de CD sau un stic USB. Aceasta este o modalitate foarte buna pentru testarea unui PC, testarea distributiei Linux dorite sau atunci cand nu se mai poate lucra cu Windows. Pentru a obtine un LiveCD sau un live USB descarcati mai intai imaginea iso a distributiei Linux pe care o doriti. In Linux puteti folosi pentru inscriptionarea imaginii iso: Brasero, AcetoneISO, Silicon, etc., iar pentru realizarea unui stic live USB utilizati UNetbootin. Imaginea iso o ptuteti alege de pe pagina producatorului sau de pe site-ul distrowatch.com care contine peste 250 de distributii Linux.

2. Bootati in Linux
Dupa ce ati realizat un LiveCD sau live USB, inchideti si reporniti din nou calculatorul cu CD-ul sau stickul USB instalat. Acesta va porni calculatorul in Linux, ocolind complet Windows si infectia acestuia.

3. Obtineti programul antivirus
Unul din programele antivirus gasite pe orice distributie Linux este ClamAV (ClamTK este interfata GUI pentru ClamAV). Acest program se poate instala din managerele de program oferite de distributia Linux (ex. Synaptic, Ubuntu Software Center, etc.).

4. Rulati scanarea
Deschideti aplicatia ClamTK si alegeti unitatea pe care doriti sa o verificati de virusi, cea care include sistemul de operare Windows. Scanarea poate dura ceva timp, dar odata ce infectia este gasite veti obtine optiunile obisnuite ce sa faca cu ea, inclusiv carantina sau eliminare.

5. Revenire la normal
Presupunand ca infectia a fost eliminata, computerul trebuie sa fie curat, din nou, scoateti CD-ul sau stick-ul USB si porniti calculatorul in Windows. Nu este o idee rea sa va pastrati un LiveCD sau USB la indemana atunci cand calculatorul va face figuri. Cu ajutorul unui LiveCD sau live USB se pot recupera si fisierele pe care le aveti in calculator atunci cand Windows da chix.


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

MX Linux 23.4: lansare cu actualizări de performanță și securitate

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Copierea fișierelor în Linux: ghid pentru începători

Thorium Reader: aplicație de citire a cărților electronice în Linux

Thunar File Manager - gestionarea fișierelor și directoarelor

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal