Aplicatii de birou pentru Linux





In ultima vreme multe aplicatii de birou si-au facut aparitia pe Linux. Aplicatiile de birou au fost adaptate la nevoile specifice ale utilizatorilor de Linux si sunt extrem de facile pentru noii veniti in lumea Linux.





Vom incepe cu o suita de birou foarte populara in randul utilizatorilor de Linux: LibreOffice. Aceasta suita este derivata din cunoscutul OpenOffice. Acesta dispune de suport pentru majoritatea formatelor native pentru suita MS Office. LibreOffice dispune de un procesor de text - Writer, foi de calcul tabelar - Calc, prezentare - Impress, editor grafic - Draw si creatorul de formule - Math.


--------------------


Apache OpenOffice are destul de multe in comun cu LibreOffice dat fiind faptul ca ele au acelasi cod de baza. Dezvoltarea aplicatiei OpenOffice a ramas in urma fata de LibreOffice in special din cauza ciclului sau de dezvoltare lent.


--------------------

Calligra Suite este una dintre cele mai vechi suite de birou si a fost cunoscuta oficial ca KOffice. Este o solutie de birou bazata pe Qt construita jurul mediului desktop KDE. Caligra contine o suita pentru aproape toate formele de productivitate:
Calligra Words - editor text
Calligra Sheets - foi de calcul tabelar
Calligra Stage - prezentare
Calligra Author - creator de documente electronice ePub
Calligra Plan - planificator de proiecte
Krita - editor grafic
Calligra Flow - designer de organigrame
Karbon - editor grafica vectoriala
Braindump - mini-cartografiere si note de aplicare
Kexi - manager baze de date

---------------------

WPS Office a crescut rapid pentru a deveni o suita de productivitate usor de utilizat in special datorita aspectului sau modernizat si disponibilitatea pe platforme desktop si mobile (folosesc WPS Office pe tableta de servici si il am si pe telefonul mobil). WPS este suita ofice implicita pentru distributia Deepin OS. Suporta toate formatele MS Office si salveaza in formatul sau propriu *.wps.


--------------------



GNOME Office este o alta suita de birou  construit in jurul mediului desktop GNOME. GNOME Office are o urmatoarea lista de software:
AbiWord - procesare text
Gnumeric - foi calcul tabelar
Ease - prezentare
Inkscape - grafica vectoriala
Glom - manager baze de date
GnuCash - manager financiar
Evolution - manager de e-mail si vizualizator RSS
Evince - vizualizator PDF
gLabels - creator etichete si carti de vizita
Dia - designer de organigrame

--------------------

Google Docs este o suita de birou on-line care are o abordare destul de diferita in crearea de documente. Este folosit de milioane de oameni in intreaga lume si este o alegere pentru mii de scoli si a intreprinderilor. Google Docs cuprinte urmatoarele aplicatii: procesor text, calcul tabelar, sondaje, prezentare si diagrame.


Aceste suite de birou sunt cele mai cunoscute de multi dintre noi, dar sunt multe alte suite cu sursa deschisa sau inchisa, gratis sau comerciale, pentru utilizare online sau create in Java. Printre aceste suite office amintim: Oxygen Office, Yozo Office, Zoho Docs, Joeffice, Siag Office, EuroOffice, ThinkFree Office, Hancom Office, etc.

Comments

Postari populare

Simplificați-vă sarcinile în Linux

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

Geany IDE - funcția de compilare și rulare

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux