Distributiile Linux pe 32biti incep sa dispara

In urmatorii ani, noi, utilizatorii ar trebui sa ne achizitionam desktop-uri sau laptop-uri cu procesoare pe 64biti, deoarece un raspuns vine din partea dezvoltatorilor Ubuntu, ca din 2018 ar trebui sa nu mai elibereze imagini ale distributiei pe 32biti.

O serie de distributii cum ar fi Fedora, openSUSE si PCLinuxOS (la inceputul lui 2016) au abandonat deja imaginile lor pe 32biti. Aceasta decizie a fost luata pentru a reduce costurile, deoarece dezvoltarea si intretinerea ambelor imagini: 32 si 64biti, presupune multe resurse materiale si umane.

Cele mai multe dintre pc-uri ale acestor zile vin cu procesoare pe 64biti, dar mai mult de un deceniu distributiile ofera si imagini pe 64biti (Debian in 2003).

Mai nou si dezvoltatorii de software ofera suport numai pe 64biti. Un exemplu comun este browser-ul Chrome dezvoltat de Google care din martie 2016 nu va mai sprijini Google Chrome pe 32biti.

Pentru cei care au masini pe 32biti (cum de altfel am si eu un laptop pe 32biti) speram ca vor exista in continuare distributii care pot rula pe astfel de masini.

Unul dintre cele mai mari lucruri despre Linux este ca exista o multime de medii desktop light, incat nu trebuie sa rulati intotdeauna ca de exemplu KDE, GNOME, Unity, care sunt destul de voluminoase si necesita hardware mai performant. Un mediu desktop minimalist ruleaza extrem de bine pe hardware mai vechi (LXDE, Openbox, Enlightenment, LXQt, etc.).

Vom urmari in continuare ce plan vor adopta distributiile Linux in legatura cu versiunile pe 32biti.


Comments

Postari populare

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Thunar File Manager - introducere

Avantajele programelor open source