Gatter Linux - review

Gatter Linux este bazat pe Ubuntu 16.04 LTS, care ofera managerul de ferestre Openbox. Distributia este disponibila pe 64biti.

Rularea distributiei la bootare ne aduce un meniu cu cateva optiuni cum ar fi lansarea in mediul de lucru live, bootare in mediul grafic in siguranta sau sa lansam programul de instalare a distributiei. Pentru testare voi boota in mediul de lucru live care s-a deschis la un ecran grafic unde a trebuit sa introduc parola "gatter".

Am fost intampinat de o fereastra care ofera optiuni de configurare a tastaturii, un manager de software, un manager de drivere, ora, limba si setari pentru configurarea sistemului. Gatter Software se deschide in terminal si afiseaza un meniu legat de pachete, actualizarea sistemului, curatarea cache-ului sau efectuarea unei actualizari a distributiei.

Desktop-ul ne ofera un panou plasat in partea de sus care este impartit in patru ce reprezinta desktop-urile virtuale, un panou de sistem si un panou care se afla data si ora. Panoul de sistem folosit este tint2.

Instalarea aplicatiilor se face cu ajutorul terminalului cu utilitarul APT. Fiind bazat pe Ubuntu puteti instala aplicatii din depozitul de software al acestuia. Gatter Linux nu ofera un manager de pachete cu interfata grafica.

Controalele ferestrelor se gasesc in doua seturi, unul in partea stanga si unul in partea dreapta care pot duce la confuzie printre utilizatori.

Meniul pentru lansarea aplicatiilor nu se afla pe panou, dar executand clic dreapta pe desktop am fost intampinat de un meniu ce contine Applications, scurtaturi pentru cateva aplicatii, configurarea distributiei si optiuni de inchidere a distributiei.

La iesirea din distributie vi se afiseaza o fereastra cu mai multe optiuni Shutdown, Log out, Reboot, Hibernate, Exit si Suspend.

Ca o concluzie Gatter Linux nu mi se pare o distributie usor de folosit. Am utilizat distributii cu managerul de ferestre Openbox mai usor de folosit decat cea folosita pe aceasta distributie.

Pe site-ul proiectului Gatter Linux nu am gasit nici o documentatie, un forum sau un blog. In schimb am gasit o comunitate pe Google+ (continea 2 membrii la scrierea acestui articol). Dupa opinia mea,  aceasta distributie este un mastering facut pe genunchi.

Pentru cei care doresc sa incerce distributia o puteti descarca de aici.

Daca va placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau impartasiti gandurile dvs. lasand un comentariu.


Comments

Postari populare

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Thunar File Manager - introducere

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor