Distributie Linux de lansare continua sau fixa?



Diferenta dintre distributia de lansare continua (Rolling Release) fata de una fixa (Fixed Release) consta prin instalarea distributiei de landare continua o singura data si nu trebuie sa va deranjati cu reinstalari greoaie si restaurarea datelor. In continuare veti afla care este diferenta dintr-o distributie cu lansare continua si o distributie cu versiune fixa.

Ce este o versiune fixa?
O distributie cu versiune fixa este o distributie care se lanseaza regulat la fiecare cateva luni si contine pachete software puternic testate si verificate, asigurandu-va ca totul este stabil si functioneaza fara probleme. Atunci cand doriti sa utilizati o noua versiune fixa aparuta cum ar fi actualizarea de la Ubuntu 19.04 la Ubuntu 20.04 este recomandabil sa-l reinstalati pe curat. Versiunile ambelor distributii accepta hardware si tehnologie diferite, asa ca necesita instalarea noii versiuni pentru a utiliza cele mai recente caracteristici.

Avantajele unei distributii cu versiune fixa este ca toate pachetele software raman la aceeasi versiune atata timp cat acea versiune a sistemului de operare este acceptata, deci compatibilitatea intre pachete este excelenta. Fiecare versiune are propria imagine ISO.

Fiecare versiune fixa are un sfarsit de viata, "End and Life" (EOL), dupa care dezvoltatorul nu va mai lansa actualizari.

Distributii Linux cu versiune fixa:
***Ubuntu - Este un sistem de operare Linux complet, disponibil gratuit atat cu asistenta comunitara, cat si profesionala.
***Debian - Proiectul Debian este o asociatie de persoane care au facut cauze comune sa creeze un sistem de operare gratuit.
***Fedora - este o distributie Linux dezvoltata de Fedora Project, sustinuta de comunitate si detinuta de Red Hat si contine programe software distribuite sub o licenta gratuita si open source.
***openSUSE - Proiectul openSUSE este un program comunitar sponsorizat de SUSE Linux si alte companii, promovand utilizarea Linux peste tot, acest program ofera acces gratuit si usor la openSUSE, odistributie completa.
***Mageia - Este o furca a Mandriva Linux formata in septembrie 2010 de fosti angajati si colaboratori la distributia franceza.
***ALT Linux - A fost fondata in 2001 printr-o fuziune a doua mari proiecte de software liber rus, care dezvolta si implementeaza software gratuit, scriind documentatie si literatura tehnica, sprijinind utilizatorii si dezvoltand produse personalizate.

Ce este o versiune de lansare continua?
Pe distributiile cu versiunea de lansare continua, actualizarile sunt lansate continuu, astfel incat nu exista o versiune minora sau o versiune semnificativa. Actualizariel sunt lansate frecvent actualizand componentele sistemului de operare, inclusiv nucleul Linux, mediul desktop si toate aplicatiile.
Sistemul de operare este intotdeauna actualizat si nu are un sfarsit de viata atata timp cat distributia in sine este mentinuta.

O distributie de lansare continua este o distributie care actualizeza continuu pachete software individuale si le pune la dispozitia utilizatorilor imediat ce sunt publicate. Aceasta inseamna ca, in calitate de utilizator al distributiei, aveti intotdeauna instalata cea mai noua versiune a software-ului. Inseamna ca poti sa te bucuri de functii noi de indata ce sunt lansate.
Versiunea de lansare continua vs. versiunea fixa

Fiecare distributie Linux foloseste un manager de pachete software care instaleaza, actualizeaza si elimina pachetele software din sistemul dumneavoastra. Intr-o distributie Linux cu lansare fixa, doar actualizarile de securitate sunt lansate frecvent, pachetele software noi sau actualizarile software-ului existent sunt retinute pana cand o versiune a sistemului de operare este lansata dupa o perioada fixa de timp. O distributie cu versiunea de lansare continua, fiecare pachet sau software al sistemului de operare este actualizat constant de indata ce dezvoltatorii il lanseaza.

Distributii Linux cu versiune de lansare continua:
***Manjaro Linux - Este un sistem de operare rapid, uso de utilizat, orientat spre desktop, bazat pe Arch Linux.
***Debian Testing - Este o distributie care va ofera software mai actualizat, fara a compromite stabilitatea.
***openSUSE Tumbleweed - Este o distributie care contine cele mai recente versiuni stabile ale tuturor aplicatiilor in loc sa se bazeze pe cicluri rigide de eliberare periodica.
***Solus - Este o distributie construita de la zero.
***Gentoo Linux - Este o distributie Linux versatila, rapida, complet gratuita, destinata dezvoltatorilor si profesionistilor din retea.

La final...
Alegerea si instalarea unei distributii Linux este o alegere foarte personala, precum si alegerea intre o versiune fixa si o versiune de lansare continua este la fel de personala. Daca stabilitatea, securitatea si fiabilitatea sunt importante pentru dumneavoastra, utilizati o distributie cu versiune fixa. Daca doriti sa utilizati software si caracteristici de ultima ora si nu va deranjeaza sa gasiti solutii la orice problema care ar putea aparea, o distributie cu versiune de lansare continua este pentru dumneavoastra.

Daca v-a placut articolul distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma va ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Instalare ImageMagick în Linux

Avantajele programelor open source