Xebian - review


Xfce este un mediu desktop simplu, puternic si este alegerea multor utilizatori. Debian ofera si mediul desktop Xfce, dar fara nici o modificare. Xebian este un Debian cu Xfce personalizat.

Xebian este o distributie rolling release (eliberare continua) Linux cu mediul desktop Xfce 4.16, bazata pe Debian Unstable. Aceasta distributie Linux aduce un desktop Xfce de baza cu Debian fara modificari de pachete si pachete suplimentare. Se bazeaza pe nucleul Linux 5.15.

Caracteristici:
- este bazat pe Debian Unstable/sid
- utilizeaza ca mediu desktop Xfce 4.16
- configuratia implicita modificata pentru a va oferi cea mai buna experienta desktop fara a pierde aspectul si senzatia clasica
- tema Numix GTK+ este instalata in mod implicit
- alte teme Shimmer Project sunt preinstalate

Distributie Xebian este disponibila in  doua versiuni: 64bit si 32bit. Versiunea pe 64bit o puteti descarca de aici, iar dimensiunea fisierului ISO este de 1,6Gb. Versiunea pe 32bit o puteti descarca de aici, iar dimensiunea fisierului ISO este 1,4Gb.

Dupa incarcarea in modul live, Xebian nu ofera un program de instalare implicit. Pentru acest lucru trebuie sa iesiti din modul live si sa restartati calculatorul. Din meniul de boot alegeti Start Installer pentru a incepe instalarea sistemului de operare Xebian. Instalarea lui Xebian se face in acelasi mod ca in Debian si pare un pic mai greu pentru un novice. Meniul de boot ofera mai multe optiuni de instalare si unul din acestea este si optiunea Advanced install options si alegeti Graphical installer with dark theme. Veti gasi patru optiuni:
- Install - instalarea clasica a sistemului
- Expert install - instalarea sistemului de catre utilizatorii mai experimentati
- Automated install - instalarea sistemului de catre utilizatorii incepatori
- Rescue mode - in acest mod puteti salva datele sau modifica fisierele de configurare cu probleme

Xebian nu vine cu prea multe aplicatii preinstalate. Cele mai multe aplicatii sunt cele care vin implicit cu mediul desktop Xfce. Pe langa aceste aplicatii veti gasi browser-ul Firefox si player-ul video Parole. Network Connections va ajuta sa va conectati la Internet, iar Settings va ofera instrumente cu care puteti configura sistemul dupa bunul plac.

Pentru instalarea aplicatiilor dorite, Xebian vine cu managerul de pachete Synaptic.

Xebian vine preinstalat cu tema Numix si contine putine imagini de fundal. Imaginile de fundal le puteti descarca de pe Internet pe cele dorite de dumneavoastra. 

Xebian este usor si perfect pentru hardware mai vechi, datorita lui Debian. In stare de inactivitate sistemul consuma 738Mb de memorie, iar procesorul este la 3%.

Pus la lucru cu mai multe aplicatii deschise ca de exemplu: un browser, un file manager, un terminal si un editor text, sistemul consuma 1,5Gb memorie, iar procesorul este intre 0 si 20%.

Exista foarte putine distributii Linux care se bazeaza pe Debian Unstable. Daca sunteti in cautarea unei combinatii dintre Xfce si Debian Unstable, atunci Xebian este perfect pentru ca obtineti o distributie rolling release.

Asadar daca v-a placut articolul informativ "Xebian - review" distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.


Comments

Postari populare

cpupower-GUI: gestionarea frecvenței procesorului

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Instalați Git pe Rocky linux 9: un tutorial simplu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Dezactivați SELinux: pași simpli pentru AlmaLinux și Rocky Linux

Stăpânește firewall-ul: verificare și gestionare pe AlmaLinux și Rocky Linux

Instalați Ubuntu 24.04 LTS

Optimizați-vă fluxul de lucru: evidențierea sintaxei în Nano

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Optimizarea boot-ului în Manjaro: dezactivați și eliminați Plymouth