Înțelegând systemd - mențineți curățenia în jurnalele de sistem


Pentru gestionarea mai eficientă a jurnalelor din systemd, puteți utiliza instrumentul de comandă journalctl. Ștergerea jurnalelor inutile poate ajuta la menținerea unui sistem Linux eficient și sănătos.

Systemd este un sistem de inițiere și un un manager de servicii pentru distribuțiile Linux. Este responsabil pentru bootarea sistemului, gestionarea serviciilor și a altor sarcini. Unul dintre componentele sale, systemd-journald, este responsabil pentru colectarea și stocarea jurnalelor de sistem.

Jurnalele de sistem sunt esențiale pentru a înțelege ce se întâmplă în sistemul dumneavoastră Linux. Ele oferă o înregistrare detaliată a tuturor evenimentelor de sistem, de la mesaje de eroare la informații despre procese și servicii. Cu toate acestea, aceste jurnale pot ocupa mult spatiu pe disc dacă nu sunt gestionate corespunzător.

Ștergerea jurnalelor:
Pentru a șterge jurnalele puteți utiliza comanda 'journalctl'. Aceasta oferă o serie de opțiuni pentru gestionarea jurnalelor, inclusiv ștergerea lor.
1. ștergeți jurnalele mai vechi de un anumit număr de zile:
$ sudo journalctl --vacuum-time=30d

2. ștergeți jurnalele la o anumită mărime
$ sudo journalctl --vacuum-size=500M

Gestionarea jurnalelor de sistem este o parte importantă a menținerii unui sistem Linux eficient și sănătos. Systemd și journalctl oferă instrumente necesare pentru a face acest lucru într-un mod simplu și direct. Pentru mai multe informații consultați manualul de utilizare rulând comanda:
$ man journalctl

Așadar dacă v-a plăcut articolul informativ "Înțelegând systemd - mențineți curățenia în jurnalele de sistem" distribuiți-l pe rețelele sociale sau scrieți în caseta de comentarii întrebările și sugestiile dumneavoastră, deoarece mă ajută să îmbunătățesc sau să corectez conținutul.


Comments

Postari populare

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Instalare ImageMagick în Linux

Avantajele programelor open source