Ubuntu 24.04 "Noble Numbat"


Ubuntu, una dintre cele mai populare distribuții Linux a lansat de curând cea mai nouă versiunea LTS, Ubuntu 24.04 'Noble Numbat". Această versiunea marchează o nouă etapă, aducând comunității Linux o serie de noi caracteristici, îmbunătățiri și îmbunătățiri de securitate.

Ubuntu 24.04 LTS reprezintă o piatră de hotar în evoluția sistemelor de operare open source, aducând îmbunătățiri semnificative și inovații care vor influența dezvoltarea software-ului pentru următorii 12 ani. Să detaliem câteva puncte cheie ale acestei versiuni:
1. Instalator nou
Ubuntu 24.04 LTS introduce o bază de cod comună pentru instalarea desktop și server, utilizând back-end-ul Subiquity și un front-end nou în Flutter, pentru o experiență de utilizator îmbunătățită și accesibilitate sporită.

2. Modul de instalare implicit este minimalist
Noul program de instalare Ubuntu facilitează instalarea distribuției și configurați lucrurile așa cum doriți. Ubuntu oferă implicit o instalare minimă. Daca doriți instalarea de aplicații, trebuie să selectați opțiunea "expanded installation". Aplicațiile le puteți instala și după instalarea minimă.

3. Manager nou de aplicații
App Center înlocuiește aplicația Ubuntu Software, oferind un aspect curat și modern. Puteți să căutați, să răsfoiți, să instalați, să eliminați și să actualizați aplicații snap sau pachetele DEB din arhiva Ubuntu. Instalarea pachetelor DEB care le descarcați, nu vor putea fi instalate cu ajutorul lui App Center, ci trebuie să utilizați instrumentul gdebi.

4. Indicatorul dinamic al spațiului de lucru
Ubuntu 24.04 aduce în bara de sus indicatorul dinamic al spațiului de lucru. Acest indicator punctat înlocuiește eticheta Activities și vă spune câte spații de lucru virtuale sunt deschise.

5. Noul instrument Firmware Updater
Ubuntu 24.04 are inclus un nou instrument bazat pe Flutter, numit Firmware Updater. Arată informații despre firmware-ul existent pentru dispozitivele acceptate/actualizate, afișează actualizări de firmware și poate face și actualizarea firmware.

6. Nautilus vine cu caracteristici mai îmbunătățite
Nautilus, managerul de fișiere din Ubuntu, este mai puternic, mai capabil și mai rapid. Acum puteți trage elementele în tab-uri, lipiți imaginile copiate în clipboard că fișier nou, ZIP-uri protejate prin parolă, comutați vizualizarea cu încărcare instantanee și multe altele. Puteți găsi fișierele mai rapid, butonul de căutare va efectua o căutare globală în toate locațiile indexate, în timp ce modul "search in current folder" rămâne local.

7. Comutator rapid accesibil
Veți găsi meniul de comutare rapidă mai eficient și veți reduce numărul de clicuri necesare pentru a accesa mai rapid opțiunile. Puteți accesa Wi-fi, Bluetooth, etc.

8. Vine cu GNOME 46
Această versiune oferă o serie de îmbunătățiri de performanță și de utilizare, precum și extensii și completări. 

9. Unificarea configurării rețelei cu Netplan 1.0
Netplan 1.0 unifică configurarea rețelei pe desktop și server, permițând administratorilor să configureze în mod constant infrastructura Ubuntu, indiferent de platformă.

10. Gestionarea securizată a software-ului
Ubuntu 24.04 LTS vine și o serie de îmbunătățiri de securitate pentru cei care dezvoltă și distribuie software în cadrul ecosistemului Linux. PPA-urile sunt instrument pentru dezvoltare, testare și personalizare, permițând utilizatorilor să instaleze software în afară arhivelor oficiale Ubuntu. În Ubuntu 20.04 LTS, PPA-urile sunt acum distribuite ca fișiere deb822-formatted.sources cu cheia lor de semnare direct incorporată în câmpul de semnare al fișierului.

Pentru instalare distribuției Ubuntu 24.04 LTS puteți descărca de aici 

Sunt disponibile pentru descărcare și aromele oficiale Ubuntu:

Edubuntu este o versiune oficială a Ubuntu creată pentru a fi utilizată în mediul educațional. Profesorii și elevii vor avea acces la un ecosistem uriaș de software de învățare și instrumente educaționale construite pe un desktop familiar și ușor de utilizat. Edubuntu oferă școlilor și universităților o opțiune rapidă, stabilă, sigură și care ține cont de confidențialitate.

Kubuntu vă oferă un set de complet aplicații, inclusiv aplicații de productivitate, de birou, de e-mail, grafică și muzică, gata de utilizare. Fiind construit cu ajutorul setului de instrumente Qt, Kubuntu este rapid, elegant și frumos.







Lubuntu este conceput pentru a fi un sistem simplu și ușor de utilizat, rapid și modern. Lubuntu oferă mediul desktop LXQt, care se concentrează pe tehnologiile Qt. Lubuntu vine cu aplicațiile și serviciile esențiale necesare pentru a naviga pe Internet, a conversa, a personaliza distribuția și a fi productiv.

Ubuntu Budgie este o aromă oficială Ubuntu care include mediul desktop Budgie, dezvoltat inițial de proiectul Solus. Budgie se concentrează pe simplitate și eleganță, oferind în același timp caracteristici utile, precum centrul de notificări și personalizare Raven.

Ubuntu Cinnamon combină Ubuntu cu desktop-ul Cinnamon, construit pe GNOME 2 pentru a oferi o experiență tradițional modernă. Proiectul se străduiește să ofere instrumente moderne, oferind un desktop ușor de utilizat și personalizabil, potrivit cu multe opțiuni de personalizare și addon-uri.

Ubuntu MATE este o distribuție desktop Linux care își propune să aducă simplitatea și eleganța sistemului de operare Ubuntu printr-un mediu desktop clasic, tradițional - desktop-ul MATE. Cu cerințe hardware modeste, este potrivit atât pentru stațiile de lucru moderne, cât și pentru hardware mai vechi. Ubuntu MATE face calculatoarele moderne rapide și calculatoarele vechi utilizabile.

Ubuntu Studio este o distribuție bazată pe Linux pentru persoanele care creează conținut de toate tipurile. Dacă creați conținut audio, sunteți designer grafic, fotograf, producător video sau streamer, aceasta este o distribuție completă care se va potrivi nevoilor dumneavoastră. Ubuntu Studio vine cu mediul desktop KDE Plasma.

Ubuntu Unity reunește cele mai bune elemente din Ubuntu și Unity, oferind un mediu desktop frumos, elegant și ușor. Cu designul său frumos, fluxul de lucru eficient și elegant, cu meniul global, căutare puternică și un nivel ridicat de personalizare, veți putea lucra cu un nivel de eficiență de neegalat. De asemenea, puteți alege dintr-o gamă largă de animații și efecte pentru ferestre disponibile în Compiz.

Xubuntu vine cu XFCE, care este un mediu desktop stabil, ușor și configurabil, cu o atenție deosebită acordată ușurinței de utilizare. Idiferent dacă aveți un computer de ultimă generație sau mai vechi, Xubuntu este capabil să vă ofere o experiență de desktop fluentă și utilizabilă. Xubuntu are o listă extinsă de opțiuni de personalizare, încât să-l personalizați după bunul plac.


Ubuntu 24.04 LTS "Noble Numbat" este o versiune robustă, gândită pentru a raspunde nevoilor dezvltatorilor și utilizatorilor de Ubuntu, oferind o platformă stabilă și sigură pentru inovație și dezvoltare.

Așadar dacă v-a plăcut articolul informativ "Ubuntu 24.04 "Noble Numbat" distribuiți-l pe rețelele sociale sau scrieți în caseta de comentarii întrebările și sugestiile dumneavoastră, deoarece mă ajută să îmbunătățesc sau să corectez conținutul.


Comments

Postari populare

Backdoor descoperit în XZ Utils amenință sistemele Linux

Actualizare Ubuntu de la 22.04 LTS sau 23.10 la 24.04 LTS

Instalați Ubuntu 24.04 LTS

Editarea și manipularea imaginilor în Linux cu ImageMagick

Alternative la Neofetch pentru Linux

LibreOffice Calc - mutați coloane într-o foaie de calcul

Instalare ImageMagick în Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04