PCLinuxOS Debian Edition - review


PCLinuxOS este o distribuție cu lansare continuă pentru calculatoarele pe 64biti, dar în acest articol vă voi arăta un proiect creat de comunitatea PCLinuxOS și condus de Upgreyed numit PCLinuxOS Debian Edition.

PCLinuxOS Debian Edition se bazează pe Debian Bookworm folosind depozitele stabile Debian ca bază cu software suplimentar creat sau împachetat de comunitate. PCLinuxOS Debian Edition folosește ca medii desktop Plasma, Budgie, Mate, Cinnamon și Xfce. Scopul acestui proiect este ca PCLinuxOS Debian Edition să fie cât mai ușor de utilizat.

PCLinuxOS Debian Edition este livrat cu cel mai recent nucleu 6.6.8 un nucleu LTS.

PCLinuxOS Debian Edition include o selecție preinstalată de instrumente și aplicații care sunt utile atunci când rulați imaginea live sau instalate în sistem după instalarea inițială. Pentru a rula PCLinuxOS Debian Edition pe calculator în modul live descărcați de aici imaginea ISO dorit.

Instalarea distribuției PCLinuxOS Debian Edition se face cu programul mylive-install, care a devenit standard cu ISO-urile PCLinuxOS începând cu iulie 2023. Până la instalarea efectivă va trebui să interveniți pentru fiecare configurare în parte cum ar fi alegerea limbii de instalare, locația, aspectul tastaturii, contul și parola de utilizator, partitionarea discului și acordul pentru instalarea finală. Partitionarea o puteți realiza automat sau manual.

În mod implicit PCLinuxOS Debian Edition vine cu aplicații specifice fiecărui mediu desktop. Pe lângă aceste vine cu un utilitar de instalare a aplicației LibreOffice și un alt utilitar de instalare a Software Center numit AptSore Installer. Alte utilitare incluse sunt un instalator de imprimantă și un notificator de actualizare simplă. Toate versiunile de PCLinuxOS Debian Edition sunt livrate cu browser-ul Mercury. Alte aplicații disponibile PCLinuxOs Debian Edition sunt: 
- CopyCat - vă permite să porniți majoritatea ISO-urilor bazate pe Debian și să salvați modificările pe stick-ul USB
- ddCopy - creează un stick USB bootabil
- inxi GUI - afișează informații despre sistem
- Installed Info - afișează lista pachetelor instalate
- MATE Random Backgrouns - fundal aleatoriu
- Speedtest - testează viteza de Internet fără a deschide browser-ul sau să utilizați linia de comandă
- Snapshot Tool - creează un Live CD din sistemul dumneavoastră
- Change Hostname - schimbați cu ușurință numele de gazdă al computerului dumneavoastră
- Change Root Password - vă solicită să schimbați parola de root imediat după prima conectare
- Xrandr GUI - modificați rezoluția ecranului



Software Center nu este singura metodă de instalare a aplicațiilor în PCLinuxOS Debian Edition. De asemenea puteți folosi Synaptic sau utilitarul tradițional apt în Terminal.

La capitolul performanță stă destul de bine. În stare de inactivitate, acesta consumă 626Mb de memorie RAM, iar procesorul este la 1,3%.

Am deschis câteva programe care erau preinstalate cum ar fi Synaptic, Pluma, Control Center și mpv Media Player, acestea au dus la un consum de aproximativ 777Mb din memoria RAM, iar procesorul ajunge la 2,7%. Distribuția fiind testată în modul Live.

Cerințe minime de sistem:
CPU: 64bit dual-core
RAM: 2Gb
HDD: 20Gb
VGA: 1024x768

PCLinuxOS Debian Edition este un concept similar cu Linux Mint Debian Edition, dar se bazează direct pe Debian Stable, cu caracteristici și utilități ușor de utilizat, concepute pentru a arăta ca PCLinuxOS original. Dacă doriți să rămâneți în familia PCLinuxOS, PCLinuxOS Debia Edition este o opțiune atractivă indiferent de mediul desktop ales.

Așadar dacă v-a plăcut articolul informativ "PCLinuxOS Debian Edition - review" distribuiți-l pe rețelele sociale sau scrieți în caseta de comentarii întrebările și sugestiile dumneavoastră, deoarece mă ajută să îmbunătățesc sau să corectez conținutul.


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Stacer: curățare, optimizare și întreținere pentru Linux, într-un singur loc

Comenzi Linux pentru începători: mută fișierele/directoarele în terminal

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal

Auto-CPUFREQ: optimizarea automată a frecvenței CPU în Linux

Eroare de permisiuni Bash: cauze și soluții