Manjaro 24.0 "Wynsdey"


Manajaro este o distribuție bazată pe Arch Linux, care dorește a fi un sistem de operare prietenos și orientat spre desktop. Printre caracteristcile principale enumerăm o aplicație de instalare grafică numit Calamares, detectarea automată a hardware-ului și posibilitatea de a instala mai multe nuclee.

Chiar dacă este o distribuție rolling-release, primește în mod regulat noi versiuni ISO care împachetează modificările utile. Cea mai recentă lansare este Manjaro 24.0 cu numele de cod "Wynsdey", numele fiind inspirat de o denumire a unei planete din Star Trek. În continuare să explorăm îmbunătățirile și actualizările importante:

Manjaro GNOME
Manjaro 24.0 vine cu versiunea 46 de GNOME care conține multe îmbunătățiri mici și modificări ale experienței GNOME de bază. Multe dintre aplicațiile de bază ale Gnome au fost actualizate.

Managerul de fișiere GNOME vine cu o nouă funcție de căutare globală, permițând utilizatorilor să localizeze rapid elementele fără a fi nevoie să ști locația lor exeactă. Căutarea globală permite căutarea simultană în mai multe locații, chiar și în cele din afara directorului principal al utilizatorului.

Opțiunea de conectare la distanță din GNOME 46 a fost îmbunătățită semnificativ. Această caracteristică permite utilizatorilor să se conecteze de la distanță la un sistem GNOME care nu este utilizat în prezent.

Aplicația Settings a sufetit o reorganizare, facilitând navigarea și găsirea preferințelor specifice. A fost adăugată opțiunea System care conține setări despre Region & Language, Date & Time, Users, Remote Desktop, Secure Shell și About.

Descărcați Manjaro 24.0 "Wynsdey" cu mediul grafic GNOME de aici.

Manjaro Plasma
Manjaro Plasma este livrat cu cel mai recent mediu desktop Plasma 6.0 și suita software KDE Gear 24.02. cu îmbunătățiri majore: o tranziție la cea mai recentă versiune a cadrului de aplicații Qt și o platformă grafică îmbunătățită atunci când este utilizat Wayland.

Plasma pe wayland are acum suport parțial pentru High Dynamic Range (HDR). Monitoare și aplicațiile care acceptă HDR va oferi culori mai bogate și mai profunde pentru jocuri, videoclipuri și creații vizuale.

Aplicația Settings a fost îmbunătățită pentru a o face mai ușor de utilizat și a reduce numărul de pagini imbricate, mutând butoanele în bara de instrumente pentru o mai bună coerență.

A fost introdusă o nouă temă de sunet numită Ocean care a înlocuit Oxygen.

Utilizatorii pot configura cu ușurință aplicațiile preferate pentru tipuri largi de fișiere, cum ar fi fișierele audio și video.

Faimosul efect de cub revine. Acest efect este perfect pentru a obține o vizualizare clară a conceptului a ceea ce înseamnă mai multe desktop-uri.

Plasma Search vine cu îmbunătățiri cum ar fi convertirea intre fusuri orare, ceea ce este util pentru călători sau pentru cei care comunica cu colegii sau cei dragi pe diferite fusuri orare. În plus, Plasma Search a fost optimizat pentru o căutare mai rapida, în special pentru aplicații și setări, consumând în același timp mai puține resurse CPU.

Descarcați Manjaro 24.0 "Wynsdey" cu mediul grafic PLASMA de aici.

Manjaro XFCE
Manjaro XFCE vine cu cea mai recentă versiune XFCE 4.18.

Managerul de fișiere Thunar include o caracteristică de evidențiere a fișierelor, accesibilă din dialogul proprietăților fișierului. Thunar acceptă acum căutarea recursivă, îmbunătățind capacitatea de a găsi eficient fișiere.

Panoul XFCE primește două noi funcții cum ar fi configurarea panoului în pixeli, iar cealaltă funcție este de a păstra panoul deasupra ferestrelor (Reserve space on screen edges for the panel).

Descarcați Manjaro 24.0 "Wynsdey" cu mediul grafic XFCE de aici

Pe lângă îmbunătățirile și actualizările aduse mediilor desktop GNOME, PLASMA și XFCE mai amintim managerul de pachete Pamac a fost portat la libalpm 6.1 și acceptă agenți nativi de descărcare libalpm, aducând îmbunătățiri la descărcarea scripturilor de compilare din Arch User Repository și din depozitele binare Manjaro; kernel-ul 6.9 este cea mai nouă versiune utilizată.

Dacă aveți instalată distribuția Manjaro pe calculator puteți face actualizare introducând în terminal următoarea comandă:
$ sudo pacman -Syu

Manjaro Linux 24.0 este o lansare excelentă care oferă o serie de îmbunătățiri semnificative. Cu Kernel-ul Linux actualizat, desktop-uri rafinate, suport AUR îmbunătățit și multe altele, Manjaro este o alegere de luat în calcul pentru o varietate de utilizatori.

Așadar dacă v-a plăcut articolul informativ "Manjaro 24.0 "Wynsdey"" distribuiți-l pe rețelele sociale sau scrieți în caseta de comentarii întrebările și sugestiile dumneavoastră, deoarece mă ajută să îmbunătățesc sau să corectez conținutul.


Comments

Postari populare

O privire asupra lui Linux Mint 22 "Wilma"

Lucruri de făcut după instalarea distribuției Linux Mint 22

Cicada3301: noua amenințare ransomware pe Linux

Instalați Linux Mint 22 "Wilma"

Instalați browserul Librewolf pe Debian 12

Aura 4.0: revoluția managementului de pachete pe Arch Linux

Linux Mint 22 - review

Showtime: noul player video al GNOME pentru a înlocui Totem

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04