Midnight Commander - manager de fișiere de consolă pentru Linux


În mediul GUI, fiecare distribuție Linux are un manager de fișiere, care vă ajută să gestionați sarcinile mai ușor. În linie de comandă trebuie să utilizați comenzi și sintaxa acestora, dar în Linux, există un manager de fișiere bazat pe text, numit Midnight Commander.

Midnight Commander este un manager de fișiere bazat pe text puternic și versatil. Oferă o interfață intuitivă pentru gestionarea și manipularea fișierelor, facilitând navigarea prin sistemul de fișiere și executarea de operațiuni pe fișiere și directoare.

Caracteristici:
***Midnight Commander oferă o interfață cu două panouri care permit vizualizarea simultană a conținutului a două directoare
***comenzi rapide de la tastatură
***oferă funcții bogate, inclusiv copiere, mutare, ștergere, redenumire, vizualizare, editare, compresie, decompresie și multe altele
***suport pentru FTP
***puteți adăuga funcționalități suplimentare cu plugin-uri
***ușor de utilizat

Instalare:
***Debian/Ubuntu/Linux Mint
$ sudo apt install mc

***Rhel/Fedora/Rocky Linux/AlmaLinux
$ sudo yum install mc

***Gentoo Linux
$ sudo emerge -a sys-apps/mc

***Alpine Linux
$ sudo apk add mc 

***Arch Linux/Manjaro
$ sudo pacman -S mc

***openSUSE
$ sudo zypper install mc 

***FreeBSD
$ sudo pkg install mc

Lansare Midnight Commander:
Pentru a deschide Midnight Commander, tastați pur și simplu mc în terminal și apăsați tasta Enter. Această comandă lansează managerul de fișiere Midnight Commander, oferind o interfață prietenoasă pentru navigarea și gestionarea fișierelor pe distribuțiile Linux.
$ mc

Utilizare Midnight Commander:
1. Navigarea prin directoare
Pentru a naviga prin directoare în Midnight Commander, utilizați tasta Tab pentru comutarea între panouri și cu tastele săgeți navigați între fișiere și directoare. Pentru a deschide un fișier sau a naviga într-un director apăsați pur și simplu tasta Enter.

2. Operații cu fișiere/directoare
***COPIEREA: Pentru a copia un fișier sau director, utilizați tastele săgeți pentru a selecta fișierele/directoarele pe care doriți să le copiați, apoi apăsați tasta F5.

***MUTAREA: pentru a muta fișiere/directoare, selectați fișierele/directoarele dorite utilizând tastele săgeți, apoi apăsați tasta F6.

***ȘTERGEREA: Pentru a șterge fișiere/directoare în Lidnight Commander, selectați elementele pe care doriți să le eliminați cu ajutorul tastelor săgeți, apoi apăsați pe tasta F8.

***CREAREA UNUI DIRECTOR: Pentru a crea un nou director apăsați tasta F&. Această acțiune va solicita să introduceți numele noului director și odată confirmat, se creează un nou director în locația curentă.

3. Accesarea meniului
Pentru a accesa meniul pentru operațiuni suplimentare, cum ar fi redenumirea fișierelor sau modificarea permisiunilor, apăsați tasta F9. Astfel, se deschide un meniu cu diverse opțiuni, care vă permite să efectuați sarcini avansate legate de fișiere în Midnight Commander. Tasta F9 oferă acces la o serie de funcționalități dincolo de operațiunile de bază cu fișiere, sporind versatilitatea managerului de fișiere.

4.Vizualizare/Editare fișier
Pentru a vizualiza conținutul unui fișier text, selectați fișierul text și apăsați apoi tasta F3. De asemenea, puteți edita fișierul apăsând tasta F4 pentru a începe editarea.

5. Adăugare FTP
Cele două coloane nu sunt doar pentru directorul local. Puteți face una dintre coloane să fie conectate la computerul de la distanță prin intermediul unei legături FTP.  În acest caz, Midnight Commander va acționa ca un client FTP. Pentru a-l conecta la serviciul FTP, trebuie să apăsați tasta F9 și alegeți opțiunea FTP link. Formatul va fi următorul:
user:password@machine_or_ip_address

6. Închiderea aplicației
Pentru a ieși din Midnight Commander, apăsați tasta F10 sau Ctrl+O. Această combinație de taste asigura o ieșire promptă din managerul de fișiere Midnight Commander, permitandu-vă să închideți aplicația și să vă întoarceți la terminal.

Midnight Commander este un instrument puternic pentru gestionarea fișierelor în linie de comandă. Cu o gamă largă de caracteristici și o interfață intuitivă, acesta face navigarea și manipularea fișierelor o sarcină simplă și eficientă. Fie că sunteți un utilizator experimentat sau începător, Midnight Commander este un instrument valoros de adăugat în arsenalul dumneavoastră de instrumente Linux. Pentru mai multe informații puteți consulta manualul executând următoarea comandă:
$ man mc

Așadar dacă v-a plăcut articolul informativ "Midnight Commander - manager de fișiere de consolă pentru Linux" distribuiți-l pe rețelele sociale sau scrieți în caseta de comentarii întrebările și sugestiile dumneavoastră, deoarece mă ajută să îmbunătățesc sau să corectez conținutul.


Comments

Mireanu said…
Pe timpul domniei BIOS-ului, cand se dublu boota (W si L) se puteau accesa din MC al Linuxului si folderele din partitia C: sau D: ale Windows.
In noile sisteme UEFI, cu dualboot W10&Linux MC mai poate accesa si muta/copia in siguranta fisierele in si din W10 ca pe vremuri ?

Postari populare

O privire asupra lui Linux Mint 22 "Wilma"

Lucruri de făcut după instalarea distribuției Linux Mint 22

Cicada3301: noua amenințare ransomware pe Linux

Instalați Linux Mint 22 "Wilma"

Instalați browserul Librewolf pe Debian 12

Aura 4.0: revoluția managementului de pachete pe Arch Linux

Linux Mint 22 - review

Showtime: noul player video al GNOME pentru a înlocui Totem

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04