Lucruri de făcut după instalarea Ubuntu 24.04 LTS


Ubuntu 24.04 LTS cu numele de cod "Noble Numbat, este cea mai recentă versiune cu suport pe termen lung lansată de Canonical. Această versiune aduce îmbunătățiri semnificative, actualizări de securitate și caracteristici noi care îmbunătățesc experiența utilizatorilor.

După ce ați instalat noul Ubuntu pe sistemul dumneavoastră, puteți profita la maxim de sistemul de operare făcând unele lucruri pe care le puteți face după finalizarea instalării. În continuare veți găsi câteva lucruri pe care le puteți face asupra sistemului de operare Ubuntu 24.04.

1. Actualizați sistemul
Primul pas după instalare este să vă asigurați că Ubuntu 24.04 este actualizat. Pentru actualizare rulați următoarele comenzi în terminal:
$ sudo apt update 
$ sudo apt upgrade

2. Activați firewall-ul
Pentru a vă asigura sistemul de operare Ubuntu, este recomandat să activați firewall-ul. Rulați următoarele comenzi în terminal:
$ sudo ufw enable
$ sudo ufw status
$ sudo ufw default deny incoming    
$ sudo ufw default allow outgoing 

3. Instalați codec multimedia și VLC
Pentru a putea rula diferite fișiere audio și video, trebuie să instalați un set de programe pentru sistemul dumneavoastră.
$ sudo apt install ubuntu-restricted-addons

Unul din cele mai populare playere multimedia este VLC. Acesta vă va ușura mult viața în ceea ce privește redarea fișierelor multimedia. Rulați următoarea comandă în terminal pentru a instala VLC:
$ sudo apt install vlc

4. Instalați Synaptic
Synaptic este un popular manager de pachete pentru Debian. Acesta a o fost instalat implicit în versiunile vechi de Ubuntu, dar a fost eliminat cu mulți ani în urmă. Caracteristica principală a managerului de pachete Synaptic este acela de a vă va arăta toate pachetele care le căutați în doar câteva secunde. Este foarte eficient să instalați, să eliminați pachete de sistem și chiar actualizarea sistemului.
$ sudo apt install synaptic apt-xapian-index software-properties-gtk

5. Adăugați suport pentru AppImage
AppImage este una dintre cele mai cunoscute metode de livrare software pe Linux. Acest tip de fișier conține toate fișierele și dependențele aplicației în același fișier. Acest lucru înseamnă că utilizatorul descarcă fișierul cu extensia appimage și face apoi clic pe el pentru a rula aplicația. AppImage poate funcționa cu ușurință pe orice distribuție Linux, dar din păcate, Canonical a ales să elimine una din bibliotecile de bază care permit fișierului appimage să funcționeze, și anume libfuse2. Instalarea acestei biblioteci o puteți face rulând următoarea comandă în terminal:
$ sudo apt install libfuse2t64

6. Instalați driverele necesare
Dacă doriți să instalați drivere proprietar puteți face acest lucru accesând fila Additional Drivers din aplicația Software & Updates.

7. Activați Night Light
PC-urile, televizoarele și smartphon-urile moderne emit o lumina albastră, iar pe termen lung vă pot afecta ochii și chiar somnul. Pentru a activa lumina de noapte și a vă proteja ochii, accesați Settings alegeți Displays și apoi opțiunea Night Light și apăsați pe buton pentru activare.

8. Gestionați fișierele deb
Cu Gdebi, puteți configura instalarea fișierelor deb cu un dublu clic, economisind timp. Instalarea utilitarului Gdebi o puteți face din terminal utilizând comanda:
$ sudo apt install gdebi

9. Adaugați suport pentru Flatpak
În mod implicit Ubuntu folosește pachetele Snap. Există și alte surse pentru a obține software, și anume Flathub. Pentru a obține pachete Flatpak de la Flathub, trebuie să instalați Flatpak pe sistemul dumneavoastră Ubuntu. 
$ sudo apt install flatpak

10. Minimizați cu un clic
Atunci când faceți clic pe pictograma de pe dock, se va deschide aplicația respectivă. Însă, nu o puteți minimiza făcând din nou clic pe ea. Utilizați următoarea comandă pentru a activa această opțiune:
$ gsettings set org.gnome.shell.extensions.dash-to-dock click-action 'minimize'

11. Personalizați dock-ul
Pentru a personaliza dock-ul în funcție de preferințele dumneavoastră accesați Settings și alegeți opțiunea Ubuntu Desktop. Aici puteți să vă micșorați dock-ul, să activați funcția auto-hide sau chiar să mutați dock-ul în partea de jos.

12. Activați opțiunea 'New Document' în meniul contextual
În Ubuntu 24.04 opțiunea 'New Document' din meniul contextual lipsește. Pentru a creea un nou document cu clic dreapta, veți învață cum să adăugați această opțiune în continuare:
***deschideți editorul de text

***faceți clic pe Save

***mergeți în directorul Templates și apăsați pe butonul Save

***închideți editorul

***în meniul contextual vă apare opțiunea New Document


13. Optimizare sistem
Stacer este un optimizator de sistem și un task manager cu o interfață de utilizator modernă. Pe lângă interfața de utilizare modernă, primiți un set solid de caracteristici care să vă ajute în cel mai bun mod posibil. Puteți gestiona sarcinile de pornire, curăța fișierele temporare și cache, gestiona serviciile care rulează, dezinstala pachete și monitoriza cu ușurință resursele sistemului. Instalarea aplicației Stacer o puteți realiza cu ajutorul terminalului utilizând comanda:
$ sudo apt install stacer

14. Instalați pachete suplimentare
Instalarea pachetelor esențiale vă poate îmbunătăți experiența Ubuntu. Rulați următoarea comandă pentru a instala pachete suplimentare utile:
$ sudo apt install build-essential htop gstreamer1.0-vaapi p7zip unrar curl clang cargo libc6-i386 libc6-x32 default-jdk exfat-fuse

Acesta este un articol despre lucrurile pe care le puteți realiza după instalarea distribuției Ubuntu 24.04. Posibilitățile sunt nelimitate și totul depinde de dumneavoastră și funcționalitățile de care ați putea avea nevoie.

Așadar dacă v-a plăcut articolul informativ "Lucruri de făcut după instalarea Ubuntu 24.04 LTS" distribuiți-l pe rețelele sociale sau scrieți în caseta de comentarii întrebările și sugestiile dumneavoastră, deoarece mă ajută să îmbunătățesc sau să corectez conținutul.


Comments

Postari populare

O privire asupra lui Linux Mint 22 "Wilma"

Lucruri de făcut după instalarea distribuției Linux Mint 22

Cicada3301: noua amenințare ransomware pe Linux

Instalați Linux Mint 22 "Wilma"

Instalați browserul Librewolf pe Debian 12

Aura 4.0: revoluția managementului de pachete pe Arch Linux

Linux Mint 22 - review

Showtime: noul player video al GNOME pentru a înlocui Totem

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04