OmegaLinux 2.2 Sweet Water - review


OmegaLinux 2.2 Sweet Water este o distribuție Linux bazată pe Ubuntu 22.04, fiind dezvoltată de ohjhas. Aceasta versiune vine cu actualizări ale pachetelor incluse la ultima versiune.

OmegaLinux 2.2 Sweet Water  este o distribuție Linux prietenos cu resursele calculatorului. Deoarece este livrat cu mediul desktop LXDE, distribuția este potrivită pentru instalarea pe sisteme mai vechi. Vine cu Kernel-ul Linux 5.10.205-loc-os, o variantă axată pe consumul redus de resurse.

Imaginea ISO are o dimensiune de 1.8Gb și o puteți descărca de aici.

După bootare în mediul live vă va întâmpina ecranul de autentificare. Pentru a vă autentifica nu trebuie decât să introduceți la Username sweetwater și apăsați tasta Enter pentru a vă autentifica.

Deoarece este bazat pe Ubuntu, instalatorul de sistem implicit în OmegaLinux este Ubiquity. Ubiquity are o interfață grafica intuitivă care face instalarea distribuției accesibilă chiar și utilizatorilor începători.

OmegaLinux vine cu puține aplicații implicit precum: editorul text Mousepad, vizualizatorul de imagini Image Viewer, managerul de fișiere PCManFm, player-ul video mpv, etc. Pentru o performanță mai bună distribuția a renunțat la pachetele Snap. Navigarea pe Internet se face cu browser-ul Chromium.

Configurarea sistemului o puteți face din meniu alegând opțiunea Preferences, unde puteți configura reteaua, imprimanta, rezoluția monitorului, screensaver, timpul și data, etc.

OmegaLinux nu conține implicit o aplicație GUI de instalare a aplicațiilor. Instalarea unei aplicații o puteți realiza cu ajutorul terminalului cu comanda apt. Pentru a instala managerul de pachete Synaptic utilizați următoarea comandă:
$ sudo apt install synaptic

Personalizarea și instalarea temelor o puteți face accesând meniul, apoi Preferences și alegeți Customize Look and Feel.

O problemă, nu așa gravă, pe care am constatat-o în timpul utilizării live, a fost la reîmprospătarea pachetelor unde un depozit de pachete este depreciat. Acest lucru o puteți rezolva ușor ștergând depozitul depreciat.

Datorită mediului grafic LXDE, OmegaLinux stă foarte bine la capitolul performanță, acesta consumă 364MB de memorie, iar procesorul este la 1%.

Am deschis un browser, un manager de fișiere, un player video și un editor text, acesta consumă aproximativ 811Mb, iar procesorul lucrează între 2% și 15%.

Cerințe de sistem

Datorită consumului redus de resurse, OmegaLinux este o opțiune pentru utilizatorii care caută o distribuție ce nu vine cu aplicații inutile lăsând la latitudinea fiecăruia să instaleze ceea ce doresc sau să personalizeze distribuția.

Așadar dacă v-a plăcut articolul informativ "OmegaLinux 2.2 Sweet Water - review" distribuiți-l pe rețelele sociale sau scrieți în caseta de comentarii întrebările și sugestiile dumneavoastră, deoarece mă ajută să îmbunătățesc sau să corectez conținutul.



Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Stacer: curățare, optimizare și întreținere pentru Linux, într-un singur loc

Comenzi Linux pentru începători: mută fișierele/directoarele în terminal

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal

Auto-CPUFREQ: optimizarea automată a frecvenței CPU în Linux

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint