Distributii Linux pentru noii veniti

Multora dintre utilizatori de Linux li se pare inca greu sa se acomodeze cu Linux. Inca cred ca este foarte dificil de utilizat, cu toate ca majoritatea distributiilor Linux vin cu medii desktop asemanatoare sistemului de operare Windows ca de exemplu: MATE, Cinnamon, Xfce, LXDE. La ora actuala Linux sunt mai usor de utilizat, de intretinut si de personalizat. O mare parte dintre aplicatiile care se gasesc pe Windows se regasesc si in Linux: Firefox, GIMP, LibreOffice, Double Commander, Chrome, Thunderbird, Filezilla, etc.

Distributiile Linux sunt in general oferite gratis si poate fi folosit fara nici o restrictie. Distributiile sunt mentinute de persoane fizice, echipe unite, organizatii de voluntari si societati comerciale. Pentru instalarea, eliminarea si actualizarea componentelor unui sistem se utilizeaza managerele de pachete, cum ar fi Synaptic, AUR, YaST, Yum, Aptitude.

Pentru cei veniti in noua lume a Linux-ului va recomand cateva distributii care se concentreaza pe usurinta de utilizare.

1. Ubuntu MATE
Este o distributie Linux care isi propune sa aduca simplitatea si eleganta sistemului de operare Ubuntu printr-un mediu desktop clasic: MATE. Puteti descarca de aici Ubuntu MATE.

2. Linux Mint
Este o distributie bazata pe Ubuntu, al carui obiectiv este de a oferi o experienta completa prin includerea de plugin-uri in browser, codec-uri, suport pentru redare DVD, Java si alte componente. Descarcati de aici Linux Mint Cinnamon.

3. Zorin OS
Zorin OS este o distributie bazata pe Ubuntu special conceputa pentru noii veniti. Aceasta are o interfata grafica aemanatoare cu cea din Windows si multe programe similare. Zorin OS vine instalat cu o aplicatie care permite utilizatorilor sa rulze programe Windows: WINE. Scopul final este de a oferi o alternativa la Windows si permite utilizatorilor se sa bucure de toate caracteristicile Linux fara complicatii. Descarcati de aici Zorin OS.

4. SolydX
SolydX este o distributie bazata pe Debian cu mediul desktop Xfce. Isi propune sa fie simplu de utilizat, oferind un mediu stabil si sigur. SolydX este o alternativa open-source pentru intreprinderile mici, organizatiile non-profit si utilizatorii de acasa. Descarcati de aici SolydX.

5. PCLinuxOS
PCLinuxOS este o distributie Linux user-friendly. Contine cateva unelte intuitive cum ar fi: Synaptic pentru administrarea de pachete, Addlocale pentru a adauga limba, LibreOffice Manager pentru instalarea aplicatiei de birou LibreOffice, Mylivecd pentru a creea un CD live personalizat, panou de control solid preluat de la proiectul Mandriva. Descarcati de aici PCLinuxOS MATE.

CONCLUZIE: Nu trebuie sa va opriti la aceste distributii. Acestea sunt ca o recomandare, dar pe site-ul www.distrowatch.com gasiti o multitudine de distributii Linux care pot satisface nevoile fiecarui utilizator. Majoritatea distributiilor Linux sunt live CD, adica le puteti incerca fara a fi necesar instalarea lor pe calculator.


Comments

Gabi said…
ce poti spune de kali ?
săgetător said…
trebuie precizată o realitate, sistemul Windows este depăşit şi perimat din toate punctele de vedere iar alternativa sistemului Linux crează posibilitatea progresului şi a individualizării utilizatorului.
Anonymous said…
mulţumesc de postare Ciprian, sunt aici oameni (ca mine) care au nevoie de asemenea recomandări. Sper că nu te superi dacă menţionez că există câteva greşeli în redactarea textului: „Multi dinte cei care folosesc Windows, li se pare inca greu sa se acomodeze cu Linux.” -- Multora dintre utilizatorii de Linux li se pare încă greu să se acomodeze cu Linux, distributiilor Linux vine ---- distribuţiile .... vin, si poate fi folosit fara --- distribuţiile ... pot.

Acest comentariu este menit să fie un feedback pozitiv. După ce corectezi lucrurile menţionate ar trebui să fie şters. Mulţumesc încă o dată.
Ciprian said…
Sper ca am corectat ce era necesar. Scrierea articolelor le fac in putinul meu timp, si oboseala isi spune cuvantul dupa multe ore de condus in fiecare zi. Multumesc pentru aprecieri.

Pentru Gabi: Kali este axat mai mult pentru testarea securitatii distributiei. Daca esti la inceput de drum in Linux iti recomand Ubuntu MATE sau Linux Mint Cinnamon.

Postari populare

cpupower-GUI: gestionarea frecvenței procesorului

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Instalați Git pe Rocky linux 9: un tutorial simplu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Dezactivați SELinux: pași simpli pentru AlmaLinux și Rocky Linux

Stăpânește firewall-ul: verificare și gestionare pe AlmaLinux și Rocky Linux

Instalați Ubuntu 24.04 LTS

Optimizați-vă fluxul de lucru: evidențierea sintaxei în Nano

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Optimizarea boot-ului în Manjaro: dezactivați și eliminați Plymouth