Nano - editor text in linie de comanda

Nano este un simplu editor text care este foarte prietenos.

Exista diverse editoare de text in linie de comanda cum ar fi vim si emacs dar mai avansate. Un editor usor de utilizat este Nano. Nano este instalat implicit in marea majoritate a distributiilor Linux.

Pentru a rula editorul text veti utiliza urmatoarea sintaxa in linia de comanda:
nano /calea/spre/fisier

Nano va urma calea si va eschide fisierul daca acesta exista. In cazul in care nu exista, va creea un nou fisier in acel director.

Interfata...


In partea de sus veti vedea vedea numele programului si versiunea, numele fisierului pe care-l editati si daca fisierul a fost modificat de la ultima salvare. In continuare veti vedea continutul documentului. Deasupra ultimelor randuri este afisat un mesaj de sistem. Ultimile doua randuri din partea de jos afiseaza comenzile rapide.

Este un editor text simplu ceea ce il face foarte prietenos.

Comenzi rapide...
Functiile programului sunt denumite "comenzi rapide" in nano, cum ar fi salvarea, renuntarea, iesirea, etc. Cele mai frecvente sunt listate in partea de jos al programului, dar sunt mai multe. Retineti ca nano nu utilizeaza tasta Shift in comenzi rapide. Toate comenzile rapide folosesc litere mici si tastele numerice nemodificate.
- Ctrl+G - afiseaza documentatia de ajutor si lista cu comenzile rapide
- Ctrl+X - iesire
- Ctrl+O - salveaza fisierul
- Ctrl+R - introduce continutul altui fisier in fisierul curent
- Ctrl+C - anuleaza comenzile anterioare

Exista unele comenzi care necesita utilizarea cheii Meta. Meta echivaleaza cu butonul Alt.

Navigare...
Acum ca ne-am obisnuit cu comenzile rapide, trebuie sa ne obisnuim cu navigarea in editor.

Pentru a muta cursorul inainte si inapoi tastati Ctrl+F si Ctrl+B. Pentru a va deplasa in sus sau in jos cu o linie tastati Ctrl+P si Ctrl+N. Pentru a aduce cursorul la inceputul sau sfarsitul randului tastati Ctrl+A si Ctrl+E. Pentru a muta pagina in jos Ctrl+V si Ctrl+Y pentru a muta pagina in sus. Deplasarea inainte cu un cuvant se tasteaza Ctrl+Space.

Daca doriti sa vedeti une este cursorul in prezent tastati Ctrl+C si jos va fi afisat numarul de linii, coloane si caractere.

Copiere, taiere, lipire...
Pentru a selecta textul pozitionam cursorul unde dorim selectarea si tastam Ctrl+^ si cu tasta sageata selectam cuvantul sau fraza pe dorim sa o copiem. Pentru copierea textului tastati Alt+^, iar pentru a taia textul tastati Ctrl+K. Pentru a lipi textul, mutati cursorul la pozitia dorita si apasati Ctrl+U.

Pentru a sterge o linie de text nu trebuie decat sa tastati Ctrl+K.

Alte comenzi rapide suplimentare...
Pentru a comuta editorul sa scrie linii lungi de text, tastati Alt+L. Acest lucru va ajuta atunci cand scrieti un fisier de configurare.

Pentru cautare in text tastati Ctrl+W si introduceti termenul de cautat. Aceasta cautare poate fi anulata tastand Ctrl+C.

Pentru a ascunde randurile de jos cu comenzile rapide tastati Alt+X pentru a obtine mai mult spatiu pe ecran.

Un pic de istorie...
Nano a fost conceput pentru a fi similar cu un alt program numit Pico. Pico a fost editorul text care facea parte din Pine pentru compunerea si vizualizarea mesajelor de e-mail pe un sistem Unix. Multi incepatori Unix s-au adaptat repede la Pico pentru ca era bine organizat si usor de utilizat. Pico era un editor text care nu a fost distribuit cu licenta GPL.

Odata cu aparitia distributiei Debian GNU/Linux, cunoscut pentru standardele sale sticte in distribuirea software-ului liber, acest editor text (Pico) nu a putut fi inclus si multi utilizatori au avut o dilema serioasa: le-a placut programul, dar versiunile disponibile la acel moment nu au fost cu adevarat software liber, in sensul GNU al cuvantului.

Chris Allegretta a reusit sa faca intr-un week-end o clona Pico abia utilizabila numita TIP ( Tip isn't Pico). Programul nu salva fisiere, nu afisa  textul de ajutor, fara corector ortografic si altele. Dar in timp s-a imbunatatit si cu ajutorl catorva programatori s-a maturizat pentru a fi ce este astazi.

In februarie 2001, nano a fost declarat oficial un program GNU de catre Richard Stallman. Prima lansare a lui nano a fost pe 22 martie 2001.

Concluzie...
Puterea lui nano consta in simplitatea utilizarii. Comenzile rapide de lucru sunt la fel ca in procesoarele bazate pe GUI (LibreOffice), asa ca este o chestiune de timp de a invata ceea ce faci. Totul este doar o simpla editare de text.


Comments

Postari populare

cpupower-GUI: gestionarea frecvenței procesorului

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

Instalați Git pe Rocky linux 9: un tutorial simplu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

Dezactivați SELinux: pași simpli pentru AlmaLinux și Rocky Linux

Stăpânește firewall-ul: verificare și gestionare pe AlmaLinux și Rocky Linux

Instalați Ubuntu 24.04 LTS

Optimizați-vă fluxul de lucru: evidențierea sintaxei în Nano

Lucruri despre Nano Editor: sporiți-vă productivitatea

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor