Converteste pachetele deb in pachete Arch Linux

Daca ati cautat vreodata o aplicatie prin depozitul AUR si nu l-ati gasit, acum exista un utilitar care va converteste pachetele deb in pachete Arch Linux. Instrumentul care va permite convertirea si compilarea pachetelor deb in pachete Arch Linux se numeste: debtap.

Instrumentul debtap functioneaza intr-un mod similar ca si alien (converteste pachetul deb in pachet rpm), dar spre deosebire de acesta, se concentreaza pe precizia conversiei, incercand sa traduca numele pachetelor Debian in pachete Arch Linux corecte si sa le stocheze in campurile de dependenta ale metadatelor .PKGINFO din pachetul fina. Cu alte cuvinte, nu va crea doar un pachet Arch Linux cu datele din pachetul original deb, ci va incerca sa creeze un fisier metadate valabil si cat mai exact .PKGINFO in pachetul convertit. Pachetul final poate fi instalat ca orice alt pachet Arch Linux local. Debtap este disponibil in depozitul AUR si il puteti instala astfel:
$ yaourt -S debtap

Pe langa pachetul debtap sistemul dumneavoastra ar trebui sa aiba instalat pachetele bash, binutils, pkgfile si fakeroot.
$ yaourt -S bash binutils pkgfile fakeroot

Dupa instalarea instrumentului debtap si a tuturor dependitelor , executati urmatoarea comanda pentru a crea/actualiza baza de date pkgfile si debtap.
$ sudo debtap -u

Sa convertim un pachet deb in pachet Arch Linux. Pentru acest exemplu am descarcat aplicatia onlyoffice pe 64bit si vom introduce urmatoarea comanda:
$ debtap flareget_4.5-102_amd64.deb

Daca nu doriti sa raspundeti la nici o intrebare in timpul conversiei pachetului, utilizati parametrul -q pentru a ocoli intrebarile cu exceptia editarii fisierelor de metadate.
$ debtap -q flareget_4.5-102_amd64.deb

Dupa finalizarea conversiei, puteti instala pachetul nou convertit folosind pacman in sistemul dumneavoastra Arch utilizand comanda:
sudo pacman -U flareget-4.5-1-x86_64.pkg.tar.xz

Pentru a afisa sectiunea jutor utilizati urmatoarea comanda:
$ debtap -h

Sper ca prin utilizarea instrumentului debtap sa va ajute pe viitor. Daca ati gasit acest articol interesant va rog distribuiti-l pe retelele sociale sau lasati un comentariu.


Comments

Postari populare

Verificați resursele sistemului Linux: ghid pentru începători

MX Linux 23.4: lansare cu actualizări de performanță și securitate

Dincolo de permisiuni: manipulați fișierele Linux cu chattr

Copierea fișierelor în Linux: ghid pentru începători

Thorium Reader: aplicație de citire a cărților electronice în Linux

Thunar File Manager - gestionarea fișierelor și directoarelor

Cum resetam/schimbam parola de utilizator in Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Sfaturi si trucuri dupa instalarea distributiei Ubuntu 22.04

Comenzi Linux pentru începători: crearea directoarelor în terminal